Euskal Herriko Sagardo Txapelketa Herrikoiak bosgarren edizioa ospatuko du irailean. Garai batean bezala, sagardo onenak herrietako bizilagunei dastatzera ematen dizkiete txapelketa honetan, haiek emandako putuazioaren arabera onena zein den erabaki dezaten.
Aurreko urteetan bezala, txapelketa honek nahi duen orori eskaintzen dio 43 sagardo dastatu eta puntuatzeko aukera. Lau kanporaketa jokatuko dira; Aduna, Lizartza, Orio eta Zornotzan, eta hauetako bakoitzean 10-11 sagardo dastatuko dira. Ergobian jokatuko dute final handia eta bertan, 300 lagunek erabakiko dute kata itsuan zein izango den 2019ko sagardo txapelduna.
Epaimahaikide herrikoia izatea oso erraza da. Sagardogileak bereziki aukeratutako sagardoez gozatzeko aukera izango dute gainera, eta baita finalera joango diren 12 sagardoak zein izango diren erabakitzekoa ere. Mahaikideak esertzean hasten da txapelketa. Mahaikide bakoitzak sagardoa dastatu eta bere puntuazioa emango dio, 5-10 bitartean. Mahaian izendatutako arduradunak puntuazioak jaso eta antolatzaileari emango dizkio.
Parte hartzeko
Euskal Herriko Sagardo Txapelketa Herrikoian parte hartzeko, bai finalaurrekoetan edota baita finalean ere Sagardoa Route – Gipuzkoako Sagardogileen Elkartearekin jarri behar da harremanetan, edota tokian tokiko ohiko salmenta puntuetara jo. Semifinalaren prezioa 26 € da eta finalarena berriz 32 €. Semifinal batzuetarako sarrerak dagoeneko agortu dira. Hori dela eta, inork parte hartu nahi badu egokiena zuzenean Sagardoa Routekin harremanetan jartzea izango da: info@sagardoa.eus edota 943 336 811 – 688 856 294.
Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteak lehengo ohitura bati heldu, eta sagardo txapelketa herrikoia berreskuratu zuen 2015ean. Historikoki horrelako txapelketak egin izan dira, 1967tik aurrera zenbait txapelketa herrikoi antolatu baitzituen orduko sagardogileen elkarteak, herri desberdinekin elkarlanean, eta sare hori berreskuratzea da asmoa.
Bai finalaurrekoetako eta bai finaleko afaria bertako produktuetan oinarrituko da, Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteak, Basatxerrik eta Lurlan Elkarteek duten elkarlanerako proiektua oinarri hartuta. Sagardoarekin egoki ezkontzen diren plater desberdinak dastatu ahal izango ditu jendea.
Jarraian, txapelketan parte hartuko duten sagardotegien zerrenda:
Aburuza (Aduna), Aginaga (Usurbil), Akarregi (Hernani), Alberro (Hernani), Alorrenea (Astigarraga), Añota (Azpeitia), Araeta (Zubieta), Astarbe (Astigarraga), Astiazaran (Zubieta), Beltzenia (Urruña), Bereziartua (Astigarraga), Calonge (Donostia), Egiluze (Errenteria), Eguzkitza (Tolosa), Ekain (Zestoa), Elutxeta (Urnieta), Etxeberria (Astigarraga), Eula (Urnieta), Gaztañaga (Andoain), Goikoetxea (Lizartza), Iparragirre (Hernani), Irigoien (Astigarraga), Itxasburu (Hernani), Izeta (Aia), Larrarte (Astigarraga), Larre-Gain (Hernani), Lizeaga (Astigarraga), Oianume (Urnieta), Oialume Zahar (Astigarraga), Oiarbide (Astigarraga), Oiharte (Zerain), Ola (Irun), Ordo Zelai (Oiartzun), Otsua Enea (Hernani), Petritegi (Astigarraga), Rezola (Astigarraga), Rufino (Hernani), Satxota (Aia), Setien (Urnieta), Tximista (Ordizia), Urdaira (Usurbil), Uxarte (Zornotza), Zabala (Aduna).