Txotx denboraldia 2024

Urnietako ekoizleak, txotx garai berrirako prest

Aiurri 2024ko urt. 24a, 12:58

Martxan da aurtengo sagardo-denboraldia, baita Urnietan ere. Elutxetako, Eulako, Oianumeko eta Altunako upeletatik edateko aukera izango dute datozen hilabeteetan urnietarrek nahiz Euskal Herriko askotariko txokotatik hurbildu ohi diren sagardozaleek. Hala, herriko sagastiei ikusgarritasuna eman eta lau sagardotegien urte luzetako jardunari zukua atera asmoz, txotx irekiera-ekitaldia izan da gaur goizean Urnietan, lehenengo aldiz, hain justu ere, Altuna sagardotegian.

Nerea Arruti eta Imanol Ansa kirolariak izan dira gonbidatu nagusiak, eta “Gure Adarraren sagardoa!” lelopean dastatu dute lehen sagardo-zurruta. Bertan izan dira, era berean, gainerako herriko sagardogileak, baita erakundeetako zenbait ordezkari ere, besteak beste: Jorge Segurado Urnietako alkatea, Xabier Arruti Lurralde Oreka Berdeko diputatua eta Olatz Mitxelena Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteko koordinatzailea. Danbolin Txistulari Bandako Antton Jauregik eta Juxto Egañak ipini diote melodia hitzorduari, eta aurreskua dantzatu dute Aukeran Dantza Konpainiako Maier Muruamendiaraz eta Unai Iraola dantzariek. 

Sagardozaletasuna, baita Urnietan ere

Esker onez hasi du bere hitzartzea Xabier Altunak, herriko sagardogile guztien izenean. Eta ekoizpenaren gaineko datuak ipini ditu mahai gainean “sagardoa Urnietan ere badela” azpimarratzeko: 2023. urtean, herrian, 300.000 litro sagardo ekoitzi dira eta horietatik 200.000 litro Euskal Sagardoa Jatorri Izendapenarekin. Horretarako, Urnietako zein inguruko herrietako sagastietako 300.000 kilogramo sagar erabili dira. 

“Naturako turismoarekin eta bertako produktuen sustapenarekin duen konpromisoa indartu” nahi du Urnietako Udalak. Hala, Seguradok azaldu duenez, herriko ondare kultural eta gastronomikoa sustatzeko asmoz antolatuko da aurrerantzean ere Urnietako sagardogileen txotx-denboraldia. 

"Etxeko ateak irekitzeagatik" eskertza adierazi diote Altunari Ansa eta Arruti kirolariek, baita Urnietako Udalari ere: "Oso polita da aitormena jasotzea, herrian bertan". Urnietan sagardoaren kultura estimatu behar delakoan dira bi gonbidatuak: "Etor dadila jendea eta ikus dezala sagardoa kantitatez ez ezik, kalitatez ere nabarmentzen dela Urnietan".

Urnietan, 11 sagargile daudela gogorarazi du Arruti diputatuak eta "Gipuzkoan, sagardogintzak duen garrantzia" nabarmendu du ekitaldian: aurten, Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren barruan 4 milioi litro ekoitzi dira; horietatik 3,8 milioi Gipuzkoan. Hari horri tiraka, sagardotegiez gozatzeko makina bat modu daudela gogorarazi du Olatz Mitxelenak: "Otorduez gain, aukera dago sagardotegietan ere dastatze gidatuak egiteko".

AIURRI hedabideak eskualdeko nortasun hitzak jaso eta zabaltzen ditu. Harpidedun eginda, tokiko albisteak euskaraz lantzen dituen komunikabidea babestuko duzu.
Egin AIURRIkide!